Nie każda woda to H2O. Znane są nazwy zwyczajowe wielu różnych "wód", pod którymi kryją się związki chemiczne, mieszaniny lub roztwory całkiem od prawdziwej wody odmienne i nie nadające się do spożycia. Dopasuj kolejne nazwy do odpowiednich związków.
1. Woda królewska | a) woda nasycona pod ciśnieniem dwutlenku węgla, stosowana jako napój. |
2. Woda gulardowa | b) 3-procentowy wodny roztwór nadtlenku wodoru, stosowany do dezynfekcji. |
3. Woda ciężka | c) woda oczyszczona, nie zawierająca rozpuszczonych soli, stosowana w laboratoriach i akumulatorach samochodowych. |
4. Woda siarkowodorowa | d) mieszanina 3 objętości stężonego kwasu solnego i 1 objętości kwasu azotowego(V); "rozpuszcza" wszystkie metale - także złoto. |
5. Woda twarda | e) nasycony roztwór wodny wodorotlenku wapniowego, mętnieje pod wpływem CO2. |
6. Woda utleniona |
f) bezbarwna ciecz o słodkawym smaku, trująca. Nazwa pochodzi od nazwiska Goulard. Jest zasadowym roztworem octanu ołowiu(II) |
7. Woda bromowa | g) zamiast atomów wodoru zawiera w cząsteczce 1 lub 2 atomy deuteru; jest stosowana w reaktorach jądrowych. |
8. Woda amoniakalna | h) wodny roztwór NH3 o ostrym zapachu, stosowany jako ciekły nawóz sztuczny. |
9. Woda mineralna | i) woda zawierająca rozpuszczone związki magnezu. |
10. Woda krystalizacyjna | j) woda zawierająca w swoim składzie między innymi dwutlenek węgla oraz rozpuszczone pierwiastki i związki chemiczne. |
11. Woda sodowa | k) woda zawierająca rozpuszczone związki magnezu i wapnia. |
12. Woda pogazowa | l) wodny roztwór siarkowodoru w stosunku objętościowym 3:1, bezbarwny, o przykrej woni. |
13. Woda destylowana | ł) nasycony wodny roztwór bromu stosowany w laboratoriach i przemyśle jako utleniacz. |
14. Woda wapienna | m) uboczny produkt otrzymywany w procesie suchej destylacji węgla. |
15. Woda gorzka | n) cząsteczki wody wbudowane w różny sposób w sieć przestrzenną kryształu. |